Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

"Οι φακές της Όλγας"

Προσπάθησα να βρω συνταγή για γλαρόσουπα...αλλά μάλλον μάταια. Γι αυτό σου έχω μία άλλη συνταγή που θα σε κάνει να δεις λίγο διαφορετικά....ένα φαγητό παρεξηγημένο. Μία gourmet εναλλακτική για τις φακές λοιπόν:

Βράζεις τις φακές περίπου 5-10 λεπτά και πετάς το πρώτο νερό (έτσι θα γίνουν ελαφριές και εύπεπτες). Στο δεύτερο νερό ρίχνεις:
  • τις φακές,
  • 1 χούφτα ρύζι,
  • μία ντομάτα ψιλοκομμένη ή λίγη σάλτσα ντομάτας,
  • 2 φύλλα δάφνης,
  • 1 ολόκληρη σκελίδα σκόρδο
  • 2 λωρίδες φλούδα πορτοκαλιού (εδώ είναι το μυστικό)
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο(1κ.σ. ανά μερίδα το πολύ)
Όλγα ξέχασα τίποτα; ("Οι φακές της Όλγας"... γιατί όλες οι συνταγές έχουν ένα επίθετο)

Οι φλούδες πορτοκαλιού δίνουν τέλεια γεύση και άρωμα, το ρύζι βοηθά ώστε να πάρουμε πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, η αρκετή βιταμίνη C που περιέχει η μερίδα(35% του RDA**) θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και αν δεν το παρακάνεις με το ελαιόλαδο μία γεμάτη μερίδα θα σου δώσει:
  • 350kcal(16%*),
  • 45g υδατανθράκων(14%*),
  • 16g πρωτεϊνης(31%*),
  • 15g λίπους(21%) από τα οποία τα 2 g είναι κορεσμένα(9%*),
  • 17g φυτικών ινών(55%*)
**RDA=recommended dietary allowance(Ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη)
* Ποσοστό των ημερήσιων αναγκών ενός μέσου ανθρώπου.

Επίσης, μία μερίδα φακές αποτελεί πλουσιότατη πηγή φυλλικού οξέος(66% του RDA), το οποίο απαιτείται για τη σύνθεση και διόρθωση του DNA και επομένως για την παραγωγή και συντήρηση των νέων κυττάρων.
Περιέχει επίσης αρκετό σίδηρο(30% του RDA) και φώσφορο(40%του RDA).

Δε νομίζω τώρα να μη σε έπεισα; Μπορεί σαν παιδιά να τις περιφρονούσαμε, αλλά τώρα που ξέρουμε πόσο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά είναι, ήρθε ο καιρός να το ξανασκεφτούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...