Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Βρέχει κεφτέδες!


Το ψυγείο μου είναι γεμάτο ζαρζαβατικά και φρούτα...και έχω και πολλή όρεξη για μαγειρική! Επίσης είναι καλοκαίρι και καλοκαίρι χωρίς τηγανητό κεφτέ δε λέει...και επίσης λίγο η βαρεμάρα και λίγο το ενδιαφέρον μου για την χορτοφαγία με ωθεί στο να ψάχνω συνταγές για νέες χορτοφαγικές γεύσεις που πίστεψέ με..δεν στερούνται τίποτα αλλά ίσα-ίσα...βγαίνουν και από πάνω.

Κεφτέδες, λοιπόν, αλλά τι κεφτέδες! Ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και ρεβυθοκεφτέδες. Φτιάξτους και θα με θυμηθείς.

Κολοκυθοκεφτέδες. Και νόστιμοι και light και vegan (για όσους ενδιαφέρονται). Τι θα χρειαστείς:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 4 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. μαιντανό
  • 1/2 φλ. άνηθο
  • 2κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1κ.γ. μέλι
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • φρυγανιά ολικής άλεσης (περίπου 2/3 του φλυτζανιού)
  • λίγο τυρί τριμμένο (φέτα ή υποκατάστατο...δουλεύει μια χαρά)
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε τούλι με λίγο αλάτι, για να στραγγίξουν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε για να γίνουν μία σφιχτή μάζα. Τους ψήνουμε στο φούρνο για 20-30 λεπτά, αφού τους τοποθετήσουμε σε λαδόκολλα. 
Μπορούμε να σερβίρουμε με σωσ αβοκάντο-γιαούρτι (ή γιαούρτι σόγιας) το οποίο φτιάχνουμε ως εξής: 200γραμμάρια γιαούρτι, 1/2 αβοκάντο πολτοποιημένο, 1κ.γ. χυμό λεμονιού και ψιλοκκομμένο άνηθο.

Και περνάμε στους ντοματοκεφτέδες! Τέλειοι! Ειδικά αν σου έχουνε ξεμείνει ώριμες ντομάτες και έχεις όρεξη και για ουζάκι. Λοιπόν πάρε χαρτί και μολύβι:
  • 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1κ.γ. ρίγανη
  • 1κ.γ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • λίγο αλάτι και πιπέρι
  • αλεύρι, λευκό ή ολικής άλεσης...όσο πάρει για να γίνει ένα σχετικά πηχτό μίγμα.
Κόβουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τα πολλά υγρά και τις ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε τη σάλτσα σε τούλι ή σουρωτήρι ώστε να στραγγίξουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και όσο αλεύρι χρειαστεί. Με τη βοήθεια 2 κουταλιών ρίχνουμε το μίγμα στο λάδι, ώστε να σχηματίζονται κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. 

Και σειρά έχουν οι ρεβυθοκεφτέδες. Η συνταγή περίπου ίδια και πανεύκολη!
  • 250γρ ρεβύθια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2κ.σ. μαιντανό
  • 1κ.σ. δυόσμο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο νερό και λίγο αλευράκι
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα ρεβύθια. Αλέθουμε όλα τα υλικά στο multi, εκτός από το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι. Προσθέτουμε το μπέικιν και όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε το μίγμα να γίνει πηχτό και να στέκεται στο κουτάλι μας. Αφού αφήσουμε το μίγμα μας να ξεκουραστεί για 1 ωρίτσα, τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο.


Ουζάκι, μπαλκόνι, κεράκι και καλή παρεούλα. Εγώ ψήνομαι...το ίδιο και οι κεφτέδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...