Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Less is more...

Το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Αυτό υποστηρίζει η καμπάνια «Μερίδες, το μέγεθος μετράει», που διοργανώνεται στις 4, 5 και 6 Ιουνίου, στο Σύνταγμα. (Αν δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις, πέρνα μια βόλτα..)

Από τις αρχές του ενενήντα, το πιάτο σερβιρίσματος αυξήθηκε από 25 περίπου εκατοστά σε 30 εκατοστά και μελέτες δείχνουν πως  μεγαλύτερο πιάτο οδηγεί και στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού. Η μερίδα εστιατορίου δεν είναι πλέον ενδεικτική της μερίδας που θα ήταν καλό να καταναλώνουμε από τη στιγμή που αυτές έχουν από διπλασιαστεί έως τετραπλασιαστεί.







Αλλά ως Ελληνάρες που είμαστε, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τεράστιες μερίδες και για το λόγο αυτό θα επιστρέψουμε στο fast foodάδικο/ταβέρνα που μας τη σέρβιρε.

Οι μεγάλες μερίδες που επιλέγουμε όμως αυξάνουν την ενεργειακή μας πρόσληψη περίπου κατά 200kcal την ημέρα...και το βάρος μας περίπου κατά 10 κιλά το χρόνο.

Το κόλπο λοιπόν για τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε και κατά συνέπεια και του βάρους μας είναι ο έλεγχος των μερίδων. Γι αυτό κάποιοι κατασκευάσανε αυτόν τον πίνακα που αντιστοιχίζει μερίδες τροφίμων με αντικείμενα από την καθημερινότητά μας. Και επειδή «έφαγα ένα φρούτο» δεν μπορεί να σημαίνει καρπούζι τσέκαρέ τον για να μη μπερδεύεσαι.


Γι αυτό, φάε σε μικρότερο πιάτο, μοιράσου τη μερίδα σου με κάποιον άλλον, ρώτα τον εαυτό σου αν χόρτασε..
...γιατί σκοπός είναι να χορτάσει η κοιλιά και όχι το μάτι! ;-) 

2 σχόλια:

  1. Εγώ εγώ και ρώτα και τον Γιώργο είχα ψυγείο μικρό ειδικό για τα φρούτα της θάλασσας αμέ μέχρι που το χάλασε η μαμάκα μου!!!!! κεράσια και γιαρμάδες στην άμμο αυτό είναι καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα! Έτσι! Με βρεγμένα χέρια και λίγο αλμυρή γεύση από τη θάλασσα! Οπότε να σας βρούμε ένα ψυγείο για τα καλοκαίρια σας! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...