Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Light τρόφιμα. Μήπως να το ξανασκεφτούμε;

Δεν είμαι μόνο εγώ που βλέπω τα ράφια των σούπερ μάρκετ να κατακλύζονται από προϊόντα τύπου light, μειωμένων λιπαρών , χωρίς ζάχαρη και άλλα πολλά. 

Ας το ξανασκεφτούμε!

Αν δούμε το θέμα από οικονομικής άποψης, γιατί να θέλουμε να αγοράσουμε κάτι το οποίο με τα ίδια ή πολλές φορές και περισσότερα χρήματα μας δίνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια;  Γιατί δε βλέπω να βγάζουν το λίπος ή τη ζάχαρη και από την τιμή. 

Αντίθετα, αντί να επιλέγουμε τα "πειραγμένα" προϊόντα, κάνοντας έκπτωση στη γεύση μας, θα πρέπει να μάθουμε να ελέγχουμε την ποσότητα του τροφίμου που καταναλώνουμε. Αντί να πιούμε μια μεγάλη κούπα γάλα 1,5% λιπαρών (330ml), ας πιούμε ένα φλιτζάνι 240ml γάλα, κανονικών λιπαρών. Αντί να πάρουμε το στραγγιστό γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, ας επιλέξουμε το φρέσκο αγελαδινό γιαούρτι, διατηρεί τη φυσική σύσταση του γάλακτος και εκτός από πολλαπλά οφέλη στην υγεία, έχει 3,5% λιπαρά.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τους παρακάτω πίνακες με τη σύσταση 330ml γάλακτος light, και 240ml γάλακτος κανονικής σύστασης, σύμφωνα με τους πίνακες σύστασης του USDA:


330ml γάλακτος 1% λιπαρών
Ενέργεια
141kcal
Πρωτεϊνη
11,3g
Ολικά λιπαρά
3,25g
εκ των οποίων κορεσμένα
2,13g
Υδατάνθρακες
16,5g
εκ των οποίων σάκχαρα
16,5g


240ml γάλακτος 3,5% λιπαρών
Ενέργεια
146kcal
Πρωτεϊνη
7,9g
Ολικά λιπαρά
7,9g
εκ των οποία κορεσμένα
4,6g
Υδατάνθρακες
12,8g
εκ των οποίων σάκχαρα
12,8g










 Βλέπουμε, πως ακόμη και να αγοράσουμε ελαφρύ γάλα, και παραγεμίσουμε το ποτήρι μας πιστεύοντας πως δεν παχαίνει, οι θερμίδες που θα πάρουμε είναι ίδιες με το να πιούμε ένα φλιτζάνι γευστικό, πραγματικό γάλα. Άλλωστε, αν θέλουμε να φτιάξουμε μόνοι μας ελαφρύ γάλα ΜΠΟΡΟΥΜΕ! Απλά αναμιγνύοντας το γάλα με λίγο νεράκι. Μη νομίζετε ότι κάνουν κάτι διαφορετικό!

 Εκτός όμως από την οικονομική πλευρά του θέματος, ας το δούμε και από διατροφικής πλευράς. Αφαιρώντας τα λιπαρά ή τη ζάχαρη από ένα τρόφιμο, τροποποιούμε τη σύστασή του. Τελικά, κατασκευάζουμε ένα τρόφιμο εντελώς διαφορετικό από αυτό που έφτιαξε η φύση και το δίνουμε στον οργανισμό μας, χωρίς όμως αυτός να ξέρει τι να το κάνει.
Ας πάρουμε πάλι για παράδειγμα το γάλα. Βγάζοντας το λίπος, αυξάνεται η περιεκτικότητα του γάλακτος σε πρωτεΐνη, απλά σάκχαρα και ασβέστιο. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν πως τα μεγάλα ποσά ζωικής πρωτεΐνης παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο δεν είναι όμως ένας από τους βασικότερους λόγους που πίνουμε γάλα; (Οι απόψεις μου επί του θέματος είναι λιγάκι διαφορετικές, αλλά θα μιλήσω γι αυτές σε κάποια άλλη ανάρτηση.) Αλλάζοντας τη σύσταση ενός προϊόντος, λοιπόν, αλλάζουμε και τη βιοδιαθεσιμότητα και απορροφησιμότητα των επιμέρους συστατικών του. Επίσης, η υψηλότερη περιεκτικότητα του light γάλακτος σε απλά σάκχαρα, αλλά και η έλλειψή του σε λιπαρά που καθυστερούν την κένωση του στομάχου, του προσδίδουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλότερο δείκτη κορεσμού. Πιο απλά, ένα φλιτζάνι κανονικό γάλα θα μας κρατήσει πολύ περισσότερη ώρα χορτάτους και δεν θα προκαλέσει σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας.


Αν μιλήσουμε για τα προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», θα πρέπει να καταλάβουμε πως για να διατηρηθεί η γλυκιά τους γεύση «εμπλουτίζονται» με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, η δράση της οποίας είναι αμφιλεγόμενη στον οργανισμό.

Ας αναλογιστούμε ότι παρόλο που υπάρχουν αμέτρητες επιλογές light προιόντων, τα επίπεδα παχυσαρκίας και νοσηρότητας δεν φαίνεται να βελτιώνονται. Άρα ποιο το όφελος; Το όφελος είναι μόνο των βιομηχανιών που παράγουν τάχα «υγιεινά» προϊόντα και πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του καταναλωτή. Καλό είναι να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και να πάψουμε να το βλέπουμε σαν εχθρό. Προσπαθούμε να αποφεύγουμε τα συσκευασμένα, προπαρασκευασμένα, βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, λοιπόν, και αντ’ αυτών επιλέγουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τρόφιμα, έτσι όπως τα έφτιαξε η φύση, που μας χορταίνουν και μας θρέφουν!







2 σχόλια:

  1. Μπράβο !
    Εγώ χρόνια τα λέω! Δεν τρώω κανένα light προϊόν και για την ηλικία μου είμαι αδύνατη.
    Δεν τα έχω βέβαια σπουδάσει, αλλά κρίνω απ' όσα ξέρω και βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι. Τα πράγματα είναι απλά. Το φαγητό σκοπό έχει να μας θρέφει. Τώρα εμείς όλα αυτά τα κόλπα που έχουμε σκαρφιστεί για να τρώμε αλλά να μη μας πιάνει.....λίγο βλακεία μου φαίνονται. Άσε που η κανονική τροφή είναι πολύ πιο νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...