Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011

Πώς να εξ-ασφαλίσουμε τη τροφή μας!


Ο όρος "υγιεινή διατροφή" δεν περιλαμβάνει μόνο την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και την κατανάλωση ασφαλών τροφίμων, ελεύθερων μικροοργανισμών ή χημικών ρύπων. Πολλά είναι τα στάδια από τα οποία περνά ένα τρόφιμο... "από το χώμα, στο στόμα" και πολλά τα επικίνδυνα σημεία στα οποία ένα τρόφιμα μπορεί να πάψει να είναι ασφαλές. 

Ο χειρισμός των τροφίμων από τον καταναλωτή βρίσκεται στα τελευταία στάδια της επεξεργασίας ενός τροφίμου, δεν παύει όμως να είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Άλλωστε είναι το μόνο στάδιο που μπορούμε να ελέγξουμε εμείς οι ίδιοι, ώστε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουμε. 

Κάποιες χρήσιμες οδηγίες λοιπόν για τον καταναλωτή που θέλει τρόφιμα υγιεινά υπό κάθε έννοια φαίνονται παρακάτω.  

Αγορά και μεταφορά:
  • Κοιτάτε πάντα την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του τροφίμου που αγοράζουμε.
  • Τοποθετήστε γρήγορα τα τρόφιμα που διατηρούνται σε ψύξη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο ψυγείο. Ελέγξτε την κατάσταση των κατεψυγμένων προϊόντων. Αν έχουν αποψυχθεί, μην τα τοποθετήσετε στην κατάψυξη, αλλά στο ψυγείο και καταναλώστε τα άμεσα.
  • Σιγουρευτείτε πως η συσκευασία του τροφίμου είναι άθικτη. Αποφύγετε ζαρωμένες ή φουσκωμένες κονσέρβες, σχισμένες και κατεστραμμένες συσκευασίες.

Αποθήκευση:
  • Αποφύγετε την επαφή ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων. Η πρακτική αυτή μειώνει τον κίνδυνο για διασταυρούμενη μόλυνση (πέρασμα βακτηρίων από το ένα τρόφιμο στο άλλο). Αποθηκεύστε ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια στο κάτω μέρος του ψυγείου και μαγειρεμένα τρόφιμα σε υψηλότερα ράφια.
  • Μην τοποθετείτε ζεστά τρόφιμα στο ψυγείο, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου, αυξάνοντας τον κίνδυνο να αλλοιωθούν τα τρόφιμα.
  • Τακτοποιήστε τα τρόφιμα σε δοχεία ή ειδικές σακούλες τροφίμων.
  • Πετάξτε τρόφιμα με αλλοιωμένη όψη ή οσμή.
  • Αποθηκεύστε τις κονσέρβες σε καθαρό, δροσερό και ξηρό μέρος.
  • Μην τοποθετείτε τρόφιμα πάνω στο ψυγείο ή την ηλεκτρική κουζίνα, καθώς η θερμότητα μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων, που παράγουν επικίνδυνες μυκοτοξίνες που συχνά δε γίνονται αντιληπτές.

Προετοιμασία:
  • Πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων. Καλύψτε αμυχές και κοψίματα με αδιάβροχες γάζες.
  • Κρατήστε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας καθαρές, με τη χρήση καυτού νερού και απολυμαντικής ουσίας (1-2 φορές την εβδομάδα). Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως καμία απολυμαντική ουσία δεν δρα στιγμιαία, αλλά απαιτεί κάποιο χρόνο ώστε να δράσει.
  • Πλύνετε μεθοδικά επιφάνειες κοπής και σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κατεργασία των τροφίμων. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για το χειρισμό ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων.
  • Πλύνετε φρούτα και λαχανικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν σκοπεύετε να τα καθαρίσετε. Η χρήση σαπουνιού δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς δεν αναφέρεται στις προδιαγραφές του πως είναι ασφαλής η επαφή τους με τρόφιμα.
  • Ξεπαγώστε κατεψυγμένα τρόφιμα στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου και μαγειρέψτε το άμεσα.
  • Μην αφήνετε ωμά ή μαγειρεμένα τρόφιμα που είναι πιθανό να αλλοιωθούν σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, ποτέ παραπάνω από 2 ώρες. Τοποθετήστε τα σε ρηχά δοχεία ώστε να κρυώσουν γρήγορα και να τοποθετηθούν το συντομότερο στο ψυγείο.
  • Ζεστάνετε πολύ καλά τα τρόφιμα που βρίσκονταν στο ψυγείο, ώστε να σκοτωθούν οι μικροοργανισμοί που πιθανότατα είχαν αναπτυχθεί.
  • Πάντα ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του κάθε τροφίμου.


Βλέπουμε λοιπόν πως το να προφυλάσσουμε τα τρόφιμα που καταναλώνουμε από μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους δεν είναι δύσκολη υπόθεση...απλά απαιτεί συνέπεια και γνώση. Μπορεί να μη μπορούμε πάντα να έχουμε τρόφιμα απαλλαγμένα από ρύπους, με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σήμερα στην καλλιέργεια, τη μεταφορά και την επεξεργασία των τροφίμων, αλλά οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο που περνάει από το χέρι μας ώστε να προστατέψουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας.

2 σχόλια:

  1. Να πω κι εγώ κάτι ;
    Πριν χρόνια ένας γνωστός γεωπόνος και ιδιοκτήτης εταιρίας φυτοφαρμάκων με συμβούλευσε να πλένω με σαπούνι τα λαχανικά και τα φρούτα που μπορούν να πλυθούν, διότι μόνον με σαπούνι εξουδετερώνονται τα λιποδιαλυτά εντομοκτόνα και φυτοφάρμακα. Έτσι, συνηθίζω να πλένω με σαπούνι τις ντομάτες, τα αγγουράκια, τα μήλα, τα αχλάδια, ακόμα και τα σταφύλια και τα μαρούλια. Στα λαχανικά όπως οι ντομάτες χρησιμοποιώ το σφουγγαράκι αλλά για τα δύσκολα (όπως τα μαρούλια) βάζω ελάχιστο πράσινο σαπούνι στη λεκάνη με το νερό, κάνω ένα καλό βούτηγμα των φρούτων και των λαχανικών και μετά ξεπλένω με μπόλικο νερό και λίγο ξύδι.
    Κάνω καλά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν, το σαπούνι διαλύει τα υπολείμματα λιποδιαλυτών ουσιών, αυτό είναι σωστό. Αλλά τα υπολείμματα του σαπουνιού τα διώχνει το νερό; Γι αυτό δεν είμαστε σίγουροι. Γιατί το σαπούνι έχει φτιαχτεί για να έρχεται σε επαφή με πιάτα. Είμαστε σίγουροι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά δεν προσροφάνε χημικές ουσίες από το σαπούνι; Δεν έχω βρει κάποια βιλιογραφική αναφορά για το πλύσιμο με σαπούνι, αλλά ίσως η χρήση του πράσινου σαπουνιού είναι μία καλή εναλλακτική, καθώς είναι φυσικότερο προϊόν.
    Προσπάθησε να τα πλένεις με μπολικο τρεχούμενο νερό, και με ένα καθαρό σφουγγαράκι να τα τρίβεις απαλά. Τα φυλλώδη λαχανικά, και αυτά με τρεχούμενο νερό, γιατί αν τα βάλεις στη λεκάνη, απλά μεταφέρεις τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων αλλά και τους μικροοργανισμούς από τη μια μεριά του μαρουλιού στην άλλη. Οπότε καλά κάνεις και τα ξεπλένεις καλά. Και το ξύδι είναι χρήσιμο για το σκότωμα κάποιων μικροοργανισμών.
    Ελπίζω να βοήθησα...
    Όπως κατάλαβες δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Το μποστανάκι είναι η λύση, άντε και κανένα βιολογικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...