Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

Πολλή κουβέντα γίνεται για το ποια γλυκαντική ύλη είναι ασφαλέστερη και καλύτερη για να χρησιμοποιούμε. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γλυκαντικών υλών, είτε φυσικών είτε τεχνητών. Είναι ξεκάθαρο το ότι δεν προτιμώ και δεν ενθαρρύνω τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, και έτσι, μετά από ερώτηση που μου έγινε από φανταστική (!) αναγνώστρια, είπα να αναφέρω κάποια πράγματα για τις ΦΥΣΙΚΕΣ γλυκαντικές ουσίες που θεωρώ καλύτερες και ασφαλέστερες.




Καστανή ζάχαρη:
Η ζάχαρη,  βασικό συστατικό χιλιάδων τροφίμων, θεωρείται πια μία από τις σημαντικότερες αιτίες της παχυσαρκίας. Περιέχει "κενές θερμίδες", στερείται οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού, προκαλεί άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα. Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες. Το θετικό είναι πως είναι ακίνδυνη και πως 1 κουταλάκι περιέχει μόνο 20 θερμίδες. Δεν είναι πολλές αν το καλοσκεφτείς. Αρκεί βέβαια να μένεις στο ένα κουταλάκι. Γιατί όπως είπα, υπάρχει παντού, σε δημητριακά (που τα αγοράζεις για υγιεινά), σε αρτοπαρασκευμασματα, σε γιαούρτια και δε συμμαζέυεται. Καλή εναλλακτική της λευκής, ραφιναρισμένης ζάχαρης είναι η καστανή, ακατέργαστη ζάχαρη. Περιέχει την ίδια ποσότητα θερμίδων, αλλά μαζί και διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. ίδια ποσότητα θερμίδων, σημαίνει ότι παχαίνει το ίδιο (για τους πολλούς που πιστεύουν πως η καστανή ζάχαρη είναι light)! Απλά είναι μια σταλιά πιο θρεπτική.

Φρουκτόζη:
Η φρουκτόζη είναι μια φυσική γλυκαντική ουσία όπως και η ζάχαρη και αποδίδει τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με αυτήν (1γρ δίνει 4 θερμίδες). Το θέμα είναι πως είναι λιγάκι πιο γλυκιά από τη ζάχαρη (1,5 φορές). Με άλλα λόγια, 2 κουταλάκια (40kcal) προσδίδουν την ίδια γλύκα με 3 κουταλάκια απλής ζάχαρης (60kcal). Πηγή της φρουκτόζης είναι επίσης και τα περισσότερα φρούτα. Επομένως είναι ουσία ασφαλής για κατανάλωση, χωρίς αμφιβολία. Επίσης, συστήνεται για χρήση από διαβητικούς, διότι ακολουθεί διαφορετικό μεταβολικό μονοπάτι, οπότε ανεβάζει τα επίπεδα της γλυκόζης πιο αργά σε σχέση με την καθαρή ζάχαρη (χαμηλότερος γλυκαιμικός δείκτης). Όπως και στην περίπτωση της ζάχαρης, η κατάχρησή της μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων, άνοδο των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, έτσι και εδώ το μέτρο είναι απαραίτητο.

Πολυόλες:
Οι πολυόλες είναι σακχαρο-αλκοόλες ή υδρογονωμένοι υδατάνθρακες. Χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα ζάχαρης. Σε αντίθεση με άλλους υδατάνθρακες  δεν προκαλούν τερηδόνα, και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενώ δίνουν λιγότερες θερμίδες. 1 γραμμάριο πολυαλκοόλης αποδίδει 2,4 θερμίδες, σε αντίθεση με τη ζάχαρη που δίνει 4 θερμίδες. Οι πιο γνωστές πολυαλκοόλες είναι η  σορβιτόλη, η μαννιτόλη, η μαλτιτόλη, ισομαλτόζη, λακτιτόλη και η ξυλιτόλη. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται φυσικά σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Χρησιμοποιούνται αρκετά ως υποκατάστατα σε μαστίχες, ζελέδες, κρέμες ζαχαροπλαστικής, κέικ, κουλουράκια, καραμέλες, σιρόπια. Δεν έχουν κατηγορηθεί για σημαντικά προβλήματα, πέρα από το ότι μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές ιδιαίτερα σε παιδιά, όπως φουσκώματα και διάρροιες. 



Στέβια, ή πολλά υποσχόμενη:
Μία νέα, πολλά υποσχόμενη ΦΥΣΙΚΗ γλυκαντική ουσία είναι το εκχύλισμα του φυτού Στέβια. Είναι ένα μικρό βότανο που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται από τοπικές φυλές Ινδιάνων ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις τον ανθρώπινο οργανισμό και η EFSA (European Food Safety Authority) το Απρίλιο του 2010 ανακοίνωσε πως παράγωγα του φυτού Στέβια είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Εκτός από τη γλυκά της γεύση, η στέβια αποτελεί πηγή ωφέλιμων φυτοχημικών ουσιών, όπως η χλωροφύλλη και οι φυτοστερόλες. Ένα ακόμη πλεονέκτημά της είναι πως είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες έως και 200 βαθμούς, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της και στη μαγειρική, σε αντίθεση με την ασπαρτάμη. Είναι 150 έως 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να απαιτείται πολύ μικρή ποσότητα, χωρίς αυτή να προσφέρει θερμίδες. Μέχρι στιγμής, πωλείται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε μορφή ταμπλετών και μας καλεί να τη δοκιμάσουμε!


...γιατί η ζωή είναι γλυκιά! Πώς να το κάνουμε; :-)

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...