Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Guidlines για ποιότητα ζωής και διατροφής!

Αν σε ενδιαφέρει να χάσεις μερικά εκνευριστικά κιλάκια πριν το καλοκαίρι, ή αν απλά θέλεις να κάνεις θετικές αλλαγές στη διατροφή σου και στο μέγεθος της μερίδας σου, ο USDA (United States Department of Agriculture) προτείνει χρήσιμα tips και μας βοηθά να χτίσεις ένα πιάτο που θα σου προσφέρει μόνο υγεία!
    Απλή απεικόνιση που αποτελείται από 4 μέρη, δημητριακά, πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά, και 1 μικρότερο κύκλο, που αντιπροσωπεύει τα γαλακτοκομικά.  Παρατηρώντας το, βλέπουμε ότι το μισό αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Τα λαχανικά καλό είναι να καταναλώνονται σε ίση ποσότητα με τα δημητριακά, ενώ τα φρούτα και η πρωτεΐνη καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο στο πιάτο μας. Χονδρικά οι αναλογίες είναι: 30% πρωτεΐνη, 30% λαχανικά, 20% φρούτα και 20% πρωτεΐνη.



    Γέμισε το μισό πιάτο με φρούτα και λαχανικά:
    • Διάλεξε κόκκινα, πορτοκαλί, σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, το μπρόκολο, η ρόκα σε κάθε κύριο γεύμα.
    • Διάλεξε φρούτα, λαχανικά ή ανάλατους ξηρούς καρπούς για ενδιάμεσα σνακ. Είναι τα αυθεντικά fast food της φύσης!
    Διαίρει και βασίλευε:
    • Στα κύρια γεύματα, χώρισε το πιάτο σου σε 4 κομμάτια, όπως προτείνει ο USDA, και απόδωσε σε κάθε ομάδα τροφίμων τον χώρο που της ανήκει!
    • Για σνακ, διάλεξε τρόφιμα από 1 ή 2 ομάδες τροφίμων.
    Επίλεξε ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά:
    • Περιέχουν την ίδια ποσότητα ασβεστίου και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα πλήρη, αλλά έχουν χαμηλότερο περιεχόμενο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και θερμίδες.
    • Δοκίμασε φυτικό γάλα εμπλουτισμένο σε ασβέστιο σε αντικατάσταση των γαλακτοκομικών.
    Προσπάθησε ώστε το 50% των δημητριακών και των προϊόντων από δημητριακά που καταναλώνεις να είναι ολικής άλεσης:
    • Διάλεξε 100% ολικής άλεσης δημητριακά πρωινού, ψωμί, κρακεράκια, ρύζι και ζυμαρικά.
    • Πάντα ψάχνε στη λίστα συστατικών στο πίσω μέρος συσκευασμένων τροφίμων για ολικής άλεσης υλικά.
    Ποικιλία στις επιλογές πρωτεΐνης:
    • 2 φορές την εβδομάδα επίλεξε ψάρι ως πηγή πρωτεΐνης στο πιάτο σου.
    • Δοκίμασε όσπρια, που είναι φυσική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών (και το βασικότερο cluelty free)
    • Προσπάθησε να καταναλώνεις άπαχα κρέατα και πουλερικά σε μικρές μερίδες.
    Μείωσε την ποσότητα τροφίμων πλούσια σε λίπος, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι:
    • Προτίμησε νερό από αναψυκτικά. 1 κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 10 κουταλάκια ζάχαρη!
    • Για επιδόρπιο διάλεξε φρέσκα φρούτα!
    • Πάντα πρόσεχε στην ετικέτα τροφίμων την περιεκτικότητά τους σε αλάτι! Στο φαγητό πρόσθεσε μπαχαρικά και μυρωδικά και μείωσε την ποσότητα του αλατιού!
    Προσπάθησε να καταναλώνεις καθημερινά τη σωστή ποσότητα θερμίδων για σένα:
    • Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους έχουν τρόπους ώστε να ελέγχουν την ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουν κάθε μέρα. Κατάγραψε τι τρως κάθε μέρα ώστε να μη χάνεις τον έλεγχο.
    • Απόφυγε μεγάλες μερίδες, χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια μικρότερα σε μέγεθος.
    • Άκου το σώμα σου! Σταμάτα όταν έχεις χορτάσει, και όχι όταν έχεις σκάσει!
    Αν δεν το έπιασες με όλα τα παραπάνω....ΔΙΑΒΑΖΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ!!!!!

    Και τέλος, προσπάθησε να είσαι δραστήριος με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς!

    ...βασικές και πολύ χρήσιμες συμβουλές για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής και τις συνήθειές σου για έναν πιο υγιή εαυτό!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...