Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Τι επιλέγει ο εγκέφαλος όταν "πεινάει";

Απεικονίσεις του εγκεφάλου δείχνουν πως όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ελαττώνονται, μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις χάνει την ικανότητά του να περιορίσει την επιθυμία γα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα  στο Journal of Clinical Investigation.

Ο προμετωπιαίος φλοιός μας είναι "εθισμένος" στη γλυκόζη, όπως δηλώνουν οι ερευνητές. Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Yale παρακολούθησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών αλλά και τις απεικονίσεις του εγκεφάλου τους, καθώς αυτοί εκτίθεντο σε εικόνες τροφίμων υψηλών και χαμηλών σε θερμίδες  και εικόνες που δεν περιλάμβαναν τρόφιμα. Όταν η γλυκόζη αίματος βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα μία περιοχή του εγκεφάλου, ονόματι υποθάλαμος, φάνηκε να επηρεάζεται από την αλλαγή. Επίσης, διαπιστώθηκε πως ο πρόσθιος κεντρικός λοβός και το ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιθυμίας για κατανάλωση τροφής. Η πιο έντονη αντίδραση στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης παρατηρήθηκε στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος δεν μπορούσε πια να βάλει φρένο στα συνεχή σήματα για κατανάλωση τροφής. Η αδυναμία αυτή φάνηκε πιο ισχυρή σε παχύσαρκα άτομα όταν εκτίθεντο σε εικόνες πλούσιων σε θερμίδες τροφίμων.

Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα δείχνουν πως παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται να περιορίσουν την τάση τους για κατανάλωση φαγητού, ειδικά όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι μειωμένα. Μάλιστα, τα τρόφιμα που επιλέγουν είναι αυτά που σε μικρό όγκο δίνουν μεγάλα ποσά ενέργειας.

Μάλιστα παρατήρησαν πως οι ορμόνες του άγχους, όπως η κορτιζόλη, είχαν τη δυνατότητα να ενεργοποιούν τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου αυξάνοντας την τάση για κατανάλωση τροφής, σε βαθμό μεγαλύτερο από ότι η υπογλυκαιμία. Προτείνουν λοιπόν, πως ίσως το στρες που συνδέεται με την πτώση των επιπέδων γλυκόζης είναι αυτό που ευθύνεται για την ενεργοποίηση των σημάτων αυτών.

"Κλειδί στην διατήρηση βάρους και τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής είναι η διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης" αναφέρουν οι ερευνητές και τονίζουν πως είναι λάθος να στερήσουμε στον εγκέφαλο την τροφή του!

Πρακτικά, αν προσέχουμε να διατηρούμε τα επίπεδα γλυκόζης μας σε σταθερά μέτρια επίπεδα, καταναλώνοντας συχνά, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη γεύματα και αποφεύγοντας την πολύωρη νηστεία μπορούμε να κρατήσουμε τον εγκέφαλό μας "ικανοποιημένο", ώστε να μην πυροδοτήσει τους μηχανισμούς αναζήτησης τροφής. Είναι λογικό ο εγκέφαλος να ενεργοποιείται υπέρ της επιβίωσης, αλλά εάν τον ξεγελάσουμε στο να πιστεύει ότι δεν στερείται τροφής ίσως και να μπορέσουμε να πάμε κόντρα στα ορμέμφυτά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...